Luthando Qave, baryton – ”en av Sveriges mest intressanta operaröster”

SÖNDAG (OBS!) 11 FEBRUARI kl. 16.00, Västerlövsta kyrka, HEBY

BILJETTER
Ordinarie pris: 200 kr
Gratis för studerande under 18 år

Sedan premiären av Barberaren i Sevilla på Kungliga Operan den 19 januari har lovorden haglat över Luthando Qave, som gör huvudrollen som den trixande barberaren Figaro. Svenska Dagbladets recensent konstaterar att Luthando Qave är en av Sveriges mest intressanta operaröster just nu. 
 

Det är en lång och fantastisk resa Luthando har gjort från sångdebuten som pojke i kyrkokören i East London utanför Kapstaden: korist i Cape Town Opera med turné till Norrlandsoperan, examen från Operahögskolan i Stockholm, Young Artist-program på Metropolitan i New York, Met-debut som prins Yamadori i Madama Butterfly (dirigerad av Placido Domingo!), finalist i BBC Cardiff Singer of the World, Glyndebourne-debut som Shaunard i La Boheme och därtill ett stort antal operaroller i Sverige och utomlands, bl.a. en världsturné med Polarprisvinnaren Peter Sellars uppsättning av The Indian Queen. 

Men Luthando Qave har också en särskild anknytning till Heby och särskilt till Morgongåva, där han i många år hade sin hemmabas samtidigt som han flackade runt i världen som frilansande operasångare. Han har också en nära relation till Anders och Charlotte Wall, som följt och stöttat Luthando sedan han tilldelades stiftelsens Giresta-stipendium 2010. Och det är faktiskt andra gången han ger en solokonsert i Västerlövsta kyrka! Den första gången var 2012, då han inte var betydligt mindre känd och omskriven än idag. 

Vilket program Luhando kommer att bjuda på är inte helt spikat i skrivande stund, men en inte alltför vild gissning är förstås att vi får höra paradarian från just Barberaren i Sevilla, den välkända ”Largo al factotum”. Fiiigaaarooo!

Foto: Sören Vilks

Pressröster efter premiären av Barberaren i Sevilla (som spelas på Operan t.o.m 29 april)

”Luthando Qave är suverän som barberaren i Sevilla. Som trickster i harlekin-kostym är han inte bara en lysande baryton, han har också perfekt tajming och komisk säkerhet som gör att han äger scenen.” (SR Kulturnytt)

”Luthando Qave startar med flaggani topp med sin ”Largo al factotum”, troligen en av de mest kända ariorna i operarepertoaren, framförd med både komisk lyhördhet och fylligt graciös klang som fyller hela salongen. (---) Luthando Qave är en av de mest intressanta operaröster vi har på svenska scener just nu.” (Svenska Dagbladet)

”Huvudrollen harlekin – Figaro själv – sjungs av barytonen Luthando Qave med en enastående energi. Han har en explosivt färgstark röst som smattrar sig fram igenom entréarian ”Largo al factotum”, ett av röstfackets verkliga bravurnummer, men är lika hemma i de lyriska ögonblicken som i rasande skalrusningar.” (Expressen)

”Denna gång är det Luthando Qave som äger scenen och titelrollen. En sann barytonbarberare ”med kvalitet”, som det heter.” (Dagens Nyheter)