NYKO Sinfonietta & Kristina Winiarski, cello
Dirigent: Duk Kyung-Chang

23 OKTOber kl. 18.00, Västerlövsta kyrka

Program:
Felix Mendelssohn: Hebriderna (Fingalsgrottan) ouvertyr
Robert Schumann: Cellokonsert i a-moll
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 8 i F-dur


BILJETTER
Ordinarie pris: 150 kr
UNT Mera: 120 kr
Gratis för studerande

För andra gången någonsin fyller vi koret i Västerlövsta kyrka med en hel orkester!

Denna gång får vi med Kristina Winiarski som solist njuta av Robert Schumanns cellokonsert i a-moll, ett mästerverk av tankfullhet och drömsk passion. Cellokonserten är tresatsig, men istället för pauser binder cellon ihop satserna med små övergångar. Yttersatserna är mycket virtuosa, medan mellansatsen kan liknas vid en romans för cello med orkesterackompanjemanget hållet i bakgrunden – en av de vackraste satserna Schumann skrev.

Vid sidan av den första symfonin är Ludwig van Beethovens åttonde symfoni hans kortaste, ljusaste och gladaste. F-dur är en tonart som Beethoven ofta använde i humoristiska sammanhang. Konserten inleds med Felix Mendelssohns kända konsertouvertyr Hebriderna, skriven efter en resa till Skottland. 

Kristina Winiarski är en av Sveriges främsta unga cellister. Hon har redan hunnit framträda på viktiga scener med stora orkestrar runtom i världen. Utöver sin kandidatexamen från KMH/Edsberg i Stockholm och diplomstudier på Malmö Musikhögskola med prof. Torleif Thedeen, har hon även studerat två år i Kroatien för prof. Valter Despalj och ett år i Paris på den prestigefulla utbildningen ”Classe d’excellence de violoncelle” med Gautier Capuçon. 2019 tilldelades hon Anders Walls Giresta-stipendium. 

Duk-Kyung Chang är en koreansk-kanadensisk dirigent och pianist som nu bor i Heby (!) med sin svenske man och deras son. Hon började spela piano vid fyra års ålder i Sydkorea, och har studerat piano, komposition och dirigering vid McGill University och Conservatoire de Musique de Montréal i Kanada, samt vid Royal Conservatoire of Scotland. Hon utvaldes bland hundratals unga dirigenter till mästarkurser i dirigering med kända namn som Bernard Haitink, Donald Runnicles, Marin Alsop och Leon Botstein.  Hon har dirigerat orkestrar i Tyskland, Ryssland, Tjeckien, USA, Kanada, Mexiko, Schweiz och Storbritannien. 
 

Höstens konserter i Västerlövsta och Giresta:

Stipendiatkonsert: Mathilda Bryngelsson, mezzo

Lördag 15 oktober kl. 16.00, Giresta kyrka, Örsundsbro (www.giresta.se)

Hugo Alfvén-jubileum med Elin Rombo, sopran
& Peter Friis Johansson, piano

Lördag 12 november kl. 16.00, Västerlövsta kyrka

Anne Sofie von Otter med vänner

Lördag 26 november kl. 16.00, Giresta kyrka, Örsundsbro (www.giresta.se)

Julkonsert med Allmänna Sången

Lördag 17 december kl. 16.00, Västerlövsta kyrka