Per Enflo, framstående matematiker och konsertpianist

22 mars 2014

PROGRAM
Mozart: Sonat i a-moll KV 310
Prokofiev: Visions Fugitives
Brahms: 3 intermezzi op. 117
Beethoven: Sonat i E-dur op. 109

Efter att ha bott i USA större delen av sitt vuxna liv, flyttade konsertpianisten Per Enflo (f.1944) för två år sedan tillbaka till Sverige. I USA har han verkat som solist, kammarmusiker och ackompanjatör och lovprisats såväl för sina levande och själfulla tolkningar som för sin omfattande repertoar. Av nyare framträdanden kan nämnas en kritikerrosad duoafton förra året i Carnegie Hall, tillsammans med violinisten Hristo Popov. I sitt nya hem i Hemvärnsgården i Östervåla har Per tillsammans med hustrun Lena startat en konsertserie, Kammarmusik i hemmiljö (se www.perenflo.se).

I sin ungdom studerade Per piano för bl.a. Bengt Utterström, Gottfrid Boon, Geza Anda och Bruno Seidlhofer. Han studerade musikteori och komposition för Valdemar Söderholm och Ulf Björlin och dirigering för Tor Mann och Sten-Åke Axelson. Som 11-åring gav han sin första hela pianoafton och som 12-åring var han solist med Hovkapellet i 8 framföranden av Mozarts pianokonsert nr 19. 1956 och 1961 vann han de riksomfattande tävlingarna Mozarttävlingen och Ungdomens Pianomästare och han hade sin officiella debut på Stockholms Konserthus 1963.

Per Enflo har även haft en karriär som matematikprofessor, där han bl.a. löst tre fundamentala problem inom funktionalanalysen, som hade förblivit olösta i över 40 år. För detta tilldelades han 1977 Kungl. Vetenskapssocietetens högsta utmärkelse, Celsiusmedaljen i guld. Han har även verkat inom matematikens tillämpningar på akustik, biologi och populationsgenetik/människans utveckling.