Peter Friis Johansson spelar Schubert

Pianisten Peter Friis Johansson är en stor beundrare av Franz Schubert och hans vackra och utrycksfulla pianomusik. Han kommer i en serie på fyra konserter att framföra Schuberts samtliga elva färdigställda pianosonater. Vi hade förmånen att få uppleva konsert nummer två på vår fina flygel i Västerlövsta kyrka. De två avslutande konserterna äger rum i Uppsala i Kammarmusikföreningens regi och i Giresta kyrka.

Peter Friis Johansson har etablerat sig som en av de mest mångsidiga och intressanta pianisterna i den unga generationen. Han har framträtt på några av de mest prestigefyllda scenerna, t.ex. Musikverein i Wien och Concertgebouw i Amsterdam. Som Sveriges Radios P2-artist blev han en återkommande och bejublad solist med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen.

2014 vann Peter Friis Johansson första pris och guldmedalj vid International Piano-e-Competition i Fairbanks, Alaska. Han vann även tävlingens särskilda Schubert-pris. 

Peter har vunnit priser i samtliga svenska tävlingar även utmärkt sig i flertalet internationella tävlingar, bland andra Nordisk Pianotävling 2008 och 2010, Nordisk Pianistkonkurrence 2010 och Scottish International Piano Competition 2010.

 

Lördag 25 april 2015

Franz Schubert:
Sonat nr 4 i A-dur, D.664
Sonat nr 7 i D-dur, D.850
Sonat nr 8 i G-dur, D.894