Beskow, Børch och Vigilius sjunger ur Wagners Lohengrin

Lördag 26 oktober kl. 16.00

I januari 2020 debuterar det unga svenska stjärnskottet Cornelia Beskow i huvudrollen som Elsa i Richard Wagners opera Lohengrin på Wien-operan – en fantastisk möjlighet till ett internationellt genombrott!

Som ett led i instuderingen ger Cornelia Beskow tillsammans med de kända danska Wagner-sångarna Magnus Vigilius, tenor och Ingeborg Børch, mezzosopran en unik konsert i Västerlövsta kyrka, där de framför musikaliska utdrag ur Lohengrin och även berättar om operan och rollerna. Vid flygeln den framstående pianisten Ulrik Stærk.

På en båt, formad som en snäcka och dragen av en svan, kommer en riddare till hjälp åt den mordanklagade Elsa. Hon har fått skulden för sin brors försvinnande och förmodade död. Hennes enda hopp står till den mystiske riddaren som ska möta Telramund i envig. Riddaren vinner kampen och ber om Elsas hand. Men han har ett villkor: ingen får veta hans namn eller varifrån han kommer. Så börjar Richard Wagners genombrottsverk Lohengrin, som hade premiär i Weimar 1850. 

Cornelia Beskow, sopran, är utbildad vid Operakademiet i Köpenhamn och Operahögskolan i Stockholm med masterexamen 2015. Hon redan gjort succé med flera stora operaroller, bl.a. Donna Elvira i Don Giovanni, Tatjana i Eugen Onegin och Chrysothemis i Elektra på Kungliga Operan samt Sister Rose i Dead man walking och Hanräven i Den listiga lilla räven på Det Kongelige Teater. Det stora genombrottet kom med Sieglinde i Valkyrian när hela Wagners Ringcykel sattes upp på Kungliga Operan. Förra året kammade hon hem alla priserna i världens största Wagnertävling Lauritz Melchior International Singing Competition. Hon har bl.a. mottagit Kungliga Operans Anders Wall-stipendium, Svenska Wagnersällskapets Bayreuth-stipendium och Anders Walls Giresta-stipendium.

Mezzosopranen Ingeborg Børch är utbildad vid Operaakademiet i Köpenhamn och solistklassen vid The Royal Academy of Music i London. Hon debuterade 2010 på Det Konglige Teater i Richard Strauss opera Elektra, och har sedan dess sjungit flera huvudroller i Europa. Hon har mottagit bland annat danska Wagnersällskapets resestipendium och vunnit flera priser och roller i sångtävlingar i Italien, senast titelpartiet i ”Carmen” i Bologna. Ingeborg var semifinalist i Wagner-tävlingen The Lauritz Melchior International Singing Competition 2017.

Hjältetenoren Magnus Vigilius vann Reumert Prize 2018 till årets bästa sångare för rollen som Siegmund in Valkyrian på Den Ny Opera i Esbjerg. 2014 vann han både 2:a pris prize och orkesterns pris i Wagner-tävlingen Lauritz Melchior International Singing Competition i Aalborg. Magnus Vigilius har bl.a. sjungit Siegmund i Kiel och på Teatro San Carlo in Napoli. I november 2019 debuterar han som Lohengrin på Nationaloperan i Prag och 2020 blir det debut i Bayreuth som Froh i Wagners Ringen

Ulrik Stærk hör till eliten bland skandinaviska pianister med över 150 konserter om året runt om i världen. Han är mottagare av en lång rad hederspriser och nomineringar, och har uppträtt som solist med Danmarks alla symfoniorkestrar. Han har som en av få danska pianister förutom Victor Borge uppträtt i Carnegie Hall. Förutom sitt verk som solist och kammarmusiker har Ulrich Stærk specialiserat sig i att coacha sångare, har är Associate Professor Det Kgl Danske Musikkonservatorium i København och är gästlärare, ger masterklasser och håller kurser vid institutioner, konservatorer och operahus. Bland de sångare och musiker han har arbetat med finner vi bl.a. Cecilia Bartoli, Anne Sophie von Otter, Thomas Allen, Barbara Hannigan, Ingela Brimberg, Sarah Chang och Yo Yo Ma.