SVENSKA KLANGER

Kammarmusikfestival 17-19 september

Västerlövsta kyrka fredag 17/9 kl. 19.00

Stjärnmusiker spelar svenska guldkorn

Foto: Ida Wang

Medverkande:
JOHAN DALENE, violin
ANDREAS BRANTELID, cello
PETER FRIIS JOHANSSON, piano
Musik av Laura Netzel, Andrea Tarrodi & Bo Linde
Konsertlängd ca 70 min.

Ett pärlband av de största svenska kammarmusikverken

Festivalen inleds med en färgsprakande kammarmusikkonsert med svensk musik när den är som bäst! Vi tar avstamp i Laura Netzels romantiska Pianotrio, skriven och uruppförd i Paris 1903 men klingande som en mer modern Robert Schumann. Det tresatsiga verket bjuder på temperamentsfull musik, fylld till bredden med översvallande känslor och stämningar.
 
Därefter följer två pianoverk av Andrea Tarrodi, båda skrivna till Giresta Kyrkas Musikstiftelses musikchef Peter Friis Johansson. Crystallites skildrar mikroskopiska kristallformationer och kadensen ur pianokonserten Stellar Clouds väldiga kosmiska stjärnmoln som knyter samman galaxen.
 
Konserten avslutas med Bo Lindes första Pianotrio, skriven 1953 av en blott 20-årig Linde. Musik för närmast tankarna till Sjostakovitjs världsberömda andra pianotrio men klädd i en mer romantisk och positivt klingande skrud. Ömsom suggestiv och våldsam, ömsom fantasieggande och jublande, är detta musik som fortsätter sjunga inom oss långt efter att sista ackordet klingat ut.
 
Bland dagens musiker syns två Giresta stipendiater: världscellisten Andreas Brantelid och konsertpianisten Peter Friis Johansson, tillsammans med det unga violinstjärnskottet Johan Dalene.

Västerlövsta kyrka söndag 19/9 kl. 16.00

Stenhammar 150 år!

Foto: Nikolaj Lund

Medverkande: DAHLKVISTKVARTETTEN
JOHAN DALENE, violin
PETER FRIIS JOHANSSON, piano
Konsertlängd ca 90 min.

Jubilaren Wilhelm Stenhammar firas med två stråkkvartetter och violinsonaten.

Wilhelm Stenhammar är utan tvekan en av Sveriges mest betydande tonsättare, och var en av sin tids främsta svenska pianister. Hans skolning var tysk och musiken följer i traditionen av Beethoven och Brahms, men med ett starkt personligt och tydligt svenskt uttryck. Här hör vi inte höga fjäll och porlande bäckar som hos Grieg, utan snarare lummiga skogar och ljumma sommarnattsklippor, givetvis parat med blinkningar till den svenska folkmusiken.
 
Under konserten möter Stenhammars två första stråkkvartetter, här framförda av den grammisbelönade Dahlkvistkvartetten. Den första kvartetten är sprudlande, full av ungdomlig energi och tillförsikt. Den andra är dess raka motsats, tonarten c-moll påminner oss om Beethoven och det gör även det dramatiska uttrycket.
 
Mellan dessa monumentala kvartetter framförs den kortare violinsonaten, allmänt ansett som ett av Stenhammars och kanske svenska musikhistoriens allra bästa verk. Här spelar det unga stjärnskottet Johan Dalene, ackompanjerad av Peter Friis Johansson.
 
Med denna avslutningskonsert firar vi Wilhelm Stenhammar 150 år på festligast möjliga sätt!