Stockholms Kammarkör med solister framför Haydns ”Skapelsen”

Hillevi Martinpelto, sopran
Mats Carlsson, tenor
Eric Ander, bas
Stockholms Kammarkör under ledning av Florian Benfer


Oratoriet Skapelsen anses av många vara Joseph Haydns stora mästerverk. Det engelska librettot av en okänd upphovsman bygger på texter från Bibelns skapelseberättelse, psalmer från Psaltaren och John Miltons ”Paradise Lost”. Haydn lade två år på komponerandet, längre tid än på något annat verk. Den långa tiden berodde inte på att han tyckte det var så roligt att sysselsätta sig med just Skapelsen. Nej, det var en kamp. Haydn, som var en religiös man, beskrev efteråt hur han fallit på knä varje dag för att be Gud om styrka att orka fullborda verket. Han ville också att det skulle hålla länge och där fick han rätt. Under de tio år som Haydn hade kvar att leva framfördes Skapelsen 40 gånger – bara i Wien. 


Hovsångerskan Hillevi Martinpelto, sopran, har sjungit på otaliga operascener och i konserthus runt om i världen. Hon har gjort sig ett namn speciellt som Mozartsopran men även Verdi och Wagner förekommer flitigt på repertoaren. Hon har samarbetat med dirigenter som Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Sir Charles Mackerras, Sir Colin Davis, Donald Runnicles, Riccardo Muti, Esa Pekka Salonen, Philippe Herreweghe och René Jacobs. Hillevi Martinpelto har tilldelats medaljen Litteris et Artibus och är även medlem av Kungliga Musikaliska Akademien.  

Tenoren Mats Carlssons konsert- och operarepertoar är mycket omfattande och sträcker sig från Bach till Verdi. Han har bl.a. tilldelats Folkoperans soliststipendium ”för sin lysande tolkning av Hertigen i Verdis Rigoletto. Klangmässigt påminner Mats Carlssons tenor om gångna tiders stora sångare, en tenorstämma med den skimrande nordiska klangen i kombination med det italienska temperamentet och med en lätthet på höjden som imponerar stort.”

Eric Ander, bas, tillhör sedan hösten 2014 operastudion vid Staatsoper Stuttgart. 2015 debuterade han på La Monnaie i Bryssel och under 2017 väntar hans debut på Staatsoper Berlin. Under studieåren i München hördes han i flera operaroller, t.ex. Hérode i Antoine Mariottes Salomé, för vilken han blev nominerad till “Nachwuchskünstler des Jahres” i facktidskriften Opernwelt. 

Stockholms Kammarkör är en fristående, blandad kör med ca 30 medlemmar. Sedan 2012 är Florian Benfer körens dirigent och konstnärlige ledare. Repertoaren är både sakral och profan, och omfattar stora verk för kör och orkester, äldre och nutida a cappella-verk samt svensk körlyrik. Under åren har kören turnerat till bl.a. Kanada, Ryssland, Italien och Frankrike. 

Lördag 17 september kl. 16.00
Västerlövsta kyrka, Heby

Hillevi Martinpelto
Mats Carlsson
Eric Ander